tratamentele pentru depresie 2014

Cand se instaleaza, depresia degradeaza eul si, in cele din urma capacitatea de a da ori de a primi afectiune. ea distruge nu numai legatura cu ceilalti, ci si capacitatea de a fi impacat cand esti doar cu tine insuti!

Exista doua modalitati principale  de tratare a depresiei: terapiile conversationale, care folosesc cuvintele, si  interventiile fizice, care includ ingrijirea  cu medicamente si electrosocurile. In vreme ce psihiatrii traditionali privesc depresia ca pe o parte integranta a persoanei care sufera de ea si incearca sa produca schimbari in structura caracterului acelei persoane, medicamentele, in forma lor cea mai pura, priveste maladia ca pe un dezechilibru cu cauza externa, care poate fii corectat fara referire la restul unei personalitati. Se recomanda o abordare precauta din ambele perspective, de retinut fiind faptul ca ceea ce era valabil si corect in 1915 nu mai era valabil in 1950. Ceea ce era considerat corect in 1992 nu mai era valabil in 1997. Nu pot spune care va fi tratamentul  cel corect din 2050, pot sa va recomand ceea ce functioneaza si este considerat corect in 2014.

Exista o mie de terapii ale depresiei ! In prezent s-au dovedit trei abordari care functioneaza cel mai bine: !?!?

1. A devenit la moda sa vorbim cu dispret despre Freud si abordarea psihanalitica, care, la randul ei, provine din dezvaluirea rituala a gandurilor primejdioase care a fost formalizata prima data in confesiune bisericeasca. Psihanaliza, analiza fortelor subconstiente, dereglarea unor circuite cerebrale are o baza serioasa pentru studierea bolii mintale. In prezent se considera ca psihanaliza e buna sa explice lucrurile, dar nu este o modalitate eficienta de schimbare a lor, numirea unui lucru se spune este cel mai bun mijloc de a intelege patologia. Rolul psihoterapeutului este acela sa asculte cu atentie, in vreme ce pacientul intra in contact cu adevaratele sale motivatii, astfel incat sa inteleaga de ce anume face ceea ce face. Dar cui ii pasa de motive si origini? Problema care se pune este ca nu-l putem trata; filosofarea despre locul de unde vine n-a avut pana acum nici un strop de folos terapeutic.

2. Terapia cognitiv-comportamentala (cognitive-behaviooural therapy-CBT)- este bazata pe reactiile afective si mentale la evenimentele externe, in prezent si in copilarie si este bazata strict pe obiective. Fondata de Beck, aceasta forma de terapie este foarte utilizata in SUA si in mare parte a Europei Centrale. Beck afirma ca gandurile noastre despre noi sunt adesea distructive si ca, daca mintea e silita sa gandeasca in anumite feluri, putem cu adevarat sa ne modificam realitatea, un fel de optimism invatat. El crede ca depresia e consecinta logicii false si ca, prin corectarea gandirii negative, putem ajunge la o stare mai buna a sanatatii mintale. Terapia cognitiv-comportamentala ne invata obiectivitatea. Se dau multe teme pentru acasa si terapia functioneaza conform unor reguli specifice. De ex: gandeste-te la ceea ce nu-ti vine sa te gandesti!

3. Terapia interpersonala (interpersonal therapy-IPT)- se bazeaza pe realiatea nemijlocita a vietii de zi cu zi. Aceasta forma de terapie a fost dezvoltata de Gerald Klerman si sotia sa. In loc sa analizeze o schema a istoricului pacientului, ea repara lucrurile in prezent. Nu este vorba sa transformi pacientul intr-o persoana mai profunda, ci de a invata pacientul cum sa profite la maxim de ceea ce este. Este o terapie de termen scurt, cu hotare si limite clare. Tratamentul are doua faze, in prima, pacientul invata sa-si considere afectiunea ca pe o afectiune externa si este informat despre raspandirea tulburarii. Simptomele sale sunt puse in ordine si li se da o denumire. Terapeutul colaboreaza pentru gasirea celor mai bune strategii pentru obtinerea a ceea ce este trebuincios in viata lui.

4. Hipnoza clinica este un instrument si o forma de terapie prin care pacientul este dus inapoi, la experientele de la inceputul vietii si este ajutat sa le traiasca intr-un fel care sa duca la o rezolvare. Hipnoza da cele mai bune rezultate cand sursa depresiei pare sa fie felul in care am inteles o traire, si poate fi schimbat cu alt fel de a intelege, un fel care ne face sa ne simtim mai bine. Hipnoza poate sa foloseasca ca tehnica atat ca o intoarcere in trecut dar, si ca o forma de a proiecta viitorul asa cum dorim noi sa fie. Tehnica e folositoare pentru spargerea tiparelor negative ale gandirii si comportamentului si este folosita cu succes cand alte alternative nu dau rezultatul asteptat.

4. Terapia familiei si a cuplului din perspectiva strategica- se bazeaza pe o teorie preluata din fizica si anume ca un sistem functioneaza din perspectiva unitatilor din care este formata. Beneficiul acestei terapii este ca poate fi folosita o persoana pentru obtinerea de rezultate la pacient, membru al aceluiasi sistem. Se folosesc teme pentru acasa, colaborarea dintre partile sistemului/familiei/cuplului si analizeaza si efectele negative din istoricul generatiilor anterioare (arborele genealogic), relatia: mama/fiu, tata/fica, etc.

Bibliografie: Solomon, Andrew. Demonul amiezii-O anatomie a depresiei, Bucuresti, ed. Humanitas, 2014

Related posts:

  1. De ce sa merg la psiholog?… In psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mur
  2. nevroza si depresie pe fondul presiunilor familiale si/sau sociale
  3. Stresul, trauma si corpul. Sindromul de stres posttraumatic in psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mures
  4. Multumesc!… partenerilor! clientilor! pacientilor mei! In psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mures
  5. Uita-te la mine cand iti vorbesc!!! Pentru ca nu auzim cu ochii e doar un raport de dominanta sociala.
This entry was posted in * ...vorbe de duh, * Droguri, * Hipnoza, * Psihologia copilului, * Psihologie-Psihoterapie, * Psihoterapia-Psihoterapeutul, * Sfatul psihologului, * Terapia cuplului si a familiei, Sa merg la psiholog!?, Terapia, depresia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comments links could be nofollow free.