SUICIDUL…

Sinuciderea este cel mai impresionant act din intreaga manifestare a fiintei umane. Pe scara filogenetica ea apare ca un act specific uman, un produs al inadaptabilitatii la conditiile evolutive ale mediului.Fara indoiala sinuciderea este inainte de toate actul de disperare al unui individ care nu mai doreste sa traiasca.

Emile Durkheim reuseste sa faca distinctia dintre sinuciderea omului sanatos si a celui bolnav psihic, pe de o parte si, distinctia dintre sinuciderile umane si cele din lumea animala.

“Se  numeste sinucidere orice caz de moarte care rezulta direct sau indirect dintr-un act pozitiv sau negativ, savarsit de victima insasi, si despre care aceasta stie ce rezultat va produce. Tentativa este actul astfel definit, dar oprit inainte ca moartea sa se produca”. (Durkheim, 1992, p.12)

Definitia de mai sus exclude sinuciderile din lumea animala pentru ca, cercetarile in acest sens nu ne permit sa atribuim animalelor o inteligenta capabila sa anticipeze moartea si nici mijloace capabile sa o produca.Privit astfel, actul suicidar este un act al individului. Hotararea sinucigasului se explica prin temperamentul acestuia, caracterul sau dar si prin evenimentele care ii marcheaza existenta particulara. Iata deci ca putem vorbi atat de factori psihologici cat si de factori de ordin social.

Desi plasam sinuciderile la nivel individual, conditiile sociale vor fi intotdeauna suficient de puternice pentru a influenta” moartea voluntara”.

Suicidul (sui- cadere), uciderea de sine, este un act de auto-mutilare prin care ” un individ cauta sa se auto-distruga fizic, cu intentia mai mult sau mai putin autentica de a-si pierde viata, fiind constient de motivele sale”. (definitia O.M.S.)

Ori cat am cauta sa gasim o lege care sa plaseze cauzalitatea la cota ei maxima, vedem ca problema este tot mai indepartata si nicidecum rezolvata. Oamenii se sinucid pentru ca au necazuri in familie, alte ori cauza este saracia, conditiile vitrege, boala. Starea difuza pe care o traieste individul face ca ori ce lucru, eveniment, persoana sa poata servi drept cauza a sinuciderii.

No related posts.

This entry was posted in * Hipnoza, * Psihologia copilului, Sa merg la psiholog!?, Terapia. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comments links could be nofollow free.