Rolul familiei si contextul grupului in tentativele de suicid la adolescenti .

Rolul familiei si contextul grupului    

in tentativele de suicid la adolescenti

Suicidul este foarte rar la copil in perioada prepubertara, dar creste in perioada adolescentei si este una din cauzele cele mai comune de deces la grupa de varsta 15-19 ani. In World Health Organization Report on Violence and Health 2006, se arata ca „in cea mai mare parte a tarilor nu se cunoaste cu adevarat amploarea tentativelor de suicid” . Din estimarile OMS pentru Europa, rata anuala medie pentru tarile europene este de 20,5 la 100.000 de locuitori, cu mari variatii intre tari. Pentru Romania nu exista o baza de date la nivel national a tentativelor de suicid la copil si adolescent. OMS atrage atentia, ca in 2015 suicidul si depresia vor deveni problemele cele mai mari in domeniul sanatatii.

Factori favorizanti ai comportamentului suicidar la adolescenti sunt: afectiunile psihiatrice, izolarea sociala, bolile fizice, scaderea stimei de sine, “predispozitia genetica”.

Scop: Identificarea adolescentilor cu risc de suicid intr-un liceu din Tg. Mures

Material si metoda: Lot: 92 elevi in clasele XI – XIII. Metoda : interviu de grup, completarea unui chestionar structurat in 4 parti (Scor Apgar al familiei, identificarea problemelor adolescentilor, autoevaluarea problemelor actuale si a perspectivelor de viata ale adolescentilor, autoevaluarea starii de sanatate fizica si psihica), interviu individual pe baza chestionarului, al doilea interviu individual pe lot selectionat cu potential de risc suicidar.

Rezultate partiale: Scor Apgar familial mediu 6.5 (Disfunctie familiala medie), 49% copii provin din familii cu functionalitate buna, 14% disfunctie familiala severa si 37% cu disfunctie familiala medie. Exista elemente care indica o incidenta crescuta a tentativelor de suicid la adolescenti cu disfunctie familiala severa si o concentrare mai mare intr-un anumit grup (rezultate in curs de interpretare).

NEGHIRLA ADRIANA*, SZALAI MARTIN**

* Dispensar medical scolar Targu Mures

** Cabinet scolar de psihologie Targu Mures

Related posts:

  1. S.o.s. urgenta psihologica-caracteristicile episodului depresiv/risc major de suicid la adolescenti
  2. Rolul familiei in psihoterapie
  3. …Puterea grupului de prieteni. Ai grija cine i-ti este prieten!!!in psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mures
  4. rolul tatalui si teoria atasamentului…in psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mures
  5. psihologia cuplului si a familiei in psihologie/consiliere/psihoterapie in tg.mures
This entry was posted in * Psihologia copilului, * Psihologie-Psihoterapie, * Terapia cuplului si a familiei, Sa merg la psiholog!?. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comments links could be nofollow free.