el/ea devine totul, ceea ce nu e ok. iubirea nepotrivita/nesanatoasa

Persoana care se indragosteste si patrunde intr-o stare extatica de contopire cu obiectul dragostei sale nu se mai gandeste la sine, stingherul si dilematicul eu se dizolva in noi.

El/ea devine totul, ceea ce nu e ok.In aceasta situatie, persoana din dorinta de a scapa de anxietatea singuratatii sau din alte motive, uneori greu de inteles, se pierde pe ea insasi. Unii considera iubirea ca o boala avand si argumente cum ca se modifica multi parametri psihoemotionali dar si cognitivi fata de normal. Acesta e unul si din motivele pentru care la multi psihoterapeuti nu le place sa trateze o persoana care s-a indragostit. Psihoterapia si starea de contopire prin dragoste nu este una compatibila, pentru ca in psihologie e necesara o constientizare a realitatii asa cum e ea si nu prin abateri de la norma prin explozii emotionale si ganduri care nu au nimic cu realitatea.

Majoritatea terapeutilor afirma ca e greu de stabilit o relatie cu un pacient indragostit pentru ca el/ea isi consuma intreaga energie in obsesia amoroasa.

Fiti cu mare grija la atasamentul exclusiv si intens fata de o alta persoana; de cele mai multe ori asa ceva nu demonstreaza o dovada de iubire pura. O asemenea afectiune inchisa in sine si exclusivista-hranindu-se din ea insasi, nedand nimic altora si insensibila la nevoile lor-este sortita sa se roada singura pe dinauntru. Dragostea nu este doar o scanteie a pasiunii care se aprinde intre doi oameni; exista o mare diferenta intre a te indragosti si a continua sa iubesti. Mai degraba, dragostea este un mod de a fi, un mod de a-ti darui sentimentele, nu unul de a cadea prada sentimentelor-un mod de a relationa in general, nu un act limitat la o singura persoana.

Orice generalizare este falsa inclusiv si aceasta.

Reper bibliografic: Irvin, D. Yalom  “Calaul Dragostei”; trad.Smaranda Nistor.-Bucuresti: Editura Trei, 2008

Related posts:

  1. …cand abordarea logica devine neputincioasa in psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mures
  2. “…totul cauta sa dainuie in felul in care exista”
  3. Psihologia care explica totul, nu poate explica nimic.
  4. Fii spontan, creativ si fa ceea ce vrei!…orice ar insemna acest lucru! …in psihologie/consiliere/psihoterapie in tg mures Reinventeaza-te!
This entry was posted in * Psihologie-Psihoterapie, * Terapia cuplului si a familiei. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comments links could be nofollow free.